Бібліятэка                   Энцыклапедыя

Сысуны

  • Арэшнікавая соня
  • Барсук
  • Белагруды вожык
  • Буры вушан
  • Буры мядзведзь
  • Высакародны алень
  • Дамовая мыш
  • Дзік
  • Еўрапейская казуля
  • Заяц-бяляк
  • Заяц-русак
  • Звычайная белка
  • Звычайная буразубка
  • Звычайная кутора
  • Звычайная лісіца
  • Зубр
  • Кажан-карлік
  • Каменная куніца
  • Крот
  • Ласка
  • Лясная мыш
  • Мыш-малютка
  • Рачная выдра
  • Рачны бабёр
  • Рудая вячэрніца
  • Рудая палёўка
  • Рысь
  • Садовая соня
  • Чорны тхор
  • Шэры воўк
  • Шэры пацук
208 illustration

Шэры пацук

Rattus norvegicus

Апісанне:
Даўжыня галавы і тулава 23 см, хваста - да 23 см. Афарбаванне са спіны - шэрае з карычняватым адлівам (ад бледна-карычневага да чорнага), жывот светла-шэры. Хвост лускаваты, аголены, падушачкі лап ружовыя, вушы кароткія.

Распаўсюджанне:
Жыве паблізу людскіх паселішчаў: на фермах, у каналізацыйных калектарах, на смеццевых звалках, у падвалах і на складах. Распаўсюджаная па ўсім свеце, выпадкова завезена чалавекам ў многія прыродныя біятопы, што нанесла непапраўны экалагічны ўрон, асабліва астраўной фауне.

Асаблівасці біялогіі:
У асноўным вядзе начны лад жыцця, днём адпачывае ў неглыбокіх тунэлях. Ўсяедная, але аддае перавагу збожжавым. Часам нападае на іншых дробных жывёл. Добра лазіць, плавае, нырае. Жыве групамі да 60 роднасных асобін, гняздуецца ў селішчах чалавека альбо капае падземныя тунэлі. Адно і тое ж гняздо можа выкарыстоўвацца некалькімі самкамі, сумесна даглядаючы за крысянятамі. Прыносіць да пяці прыплодаў у год. У адным прыплодзе - 6 - 12 пацукоў.

  • Illustration
  • Photos
  • Video
  • Audio