Бібліятэка                   Энцыклапедыя

Птушкі

  • Белая пліска ці сітаўка
  • Белы бусел
  •  Валавока
  • Вушастая сава
  • Вялікая сініца
  • Вялікі стракаты дзяцел
  • Вясковая ластаўка
  • Гарадская ластаўка
  • Грак
  • Дамавы верабей
  • Даўгахвостая сініца
  • Дрозд-спявун
  • Звычайная авяльга
  • Звычайная берасцянка ці Зябок
  • Звычайная зелянушка
  • Звычайная зязюля
  • Звычайная перапёлка
  • Звычайная пустальга
  • Звычайная рудахвостка
  • Звычайная сіпуха
  • Звычайная сойка
  • Звычайная стрынатка
  • Звычайны грычун
  • Звычайны  кавалік ці глінянка
  • Звычайны канюх
  • Звычайны салавей
  • Звычайны снягір
  • Звычайны таўстадзюб
  • Звычайны шпак
  • Зялёны дзяцел
  • Каўка
  • Крыжанка
  • Леска-чорнагалоўка
  • Лясны голуб
  • Малінаўка
  • Палявы верабей
  • Палявы жаўрук
  • Пячураўка-ценькаўка
  • Сарока
  • Сіняя сініца
  • Сыч-сіпель
  • Удод
  • Чаротніца
  • Чорнагаловы шчыгол
  • Чорны дрозд
  • Чорны свіргуль
  • Шуляк-карагольчык
  • Шызы голуб
  • Шэрая валасяніца
  • Шэрая варона
  • Шэрая кугакаўка
246 illustration

Вялікая сініца

Parus major

Апісанне:
У Еўропе - самы буйны і найбольш шматлікі від сямейства сініц. Лёгка вядомая па ярка-жоўтаму брушку з сярэдзіннай палоскай ("гальштукам"), чорнай шапачцы вакол галавы з сінім металічным бляскам, белых шчаках і вузкай белай палосцы на шэра-блакітных крылах. Даўжыня - каля 14 см. Самцоў адрознівае больш тоўстая сярэдзінная палоска і больш яркая афарбоўка брушка.

Распаўсюджанне:
Вядзе аселы лад жыцця. Гняздуецца ў лясістай мясцовасці і ў парках і садах ў непасрэднай блізкасці ад чалавечага жылля. У Еўропе сустракаецца паўсюдна.

Асаблівасці біялогіі:
Гнязды размяшчае ў ёмістых гнездавых скрынях, у дуплах дрэў, паветраводах і нават у паштовых скрынях. Штогод робіць некалькі кладак з мноствам яек. Сілкуецца казуркамі, насеннем, нутраным салам, букавымі арэшкамі і іншым аналагічным кормам.

  • Illustration
  • Photos
  • Video
  • Audio