Бібліятэка                   Энцыклапедыя

Сысуны

  • Арэшнікавая соня
  • Барсук
  • Белагруды вожык
  • Буры вушан
  • Буры мядзведзь
  • Высакародны алень
  • Дамовая мыш
  • Дзік
  • Еўрапейская казуля
  • Заяц-бяляк
  • Заяц-русак
  • Звычайная белка
  • Звычайная буразубка
  • Звычайная кутора
  • Звычайная лісіца
  • Зубр
  • Кажан-карлік
  • Каменная куніца
  • Крот
  • Ласка
  • Лясная мыш
  • Мыш-малютка
  • Рачная выдра
  • Рачны бабёр
  • Рудая вячэрніца
  • Рудая палёўка
  • Рысь
  • Садовая соня
  • Чорны тхор
  • Шэры воўк
  • Шэры пацук
201 illustration
201 photo 01

Барсук

Meles meles

Апісанне:
Цела барсука з хвастом дасягае 90 сантыметраў у даўжыню, вага даходзіць да 10 - 20 кілаграм. Жыве да 20 гадоў. Барсука адрозніваюць кароткія лапы, доўгая прытупленая морда, кароткія вушы, маленькія вочы. Спіна шэрая, бакі рудаватыя, на галаве - адметныя чорна-белыя палоскі. Лапы чорныя з доўгімі магутнымі кіпцюрамі.

Распаўсюджанне:
Жыве ў лісцяных і змяшаных лясах. У Беларусі рэдкі від, уключаны ў Чырвоную кнігу.

Асаблівасці біялогіі:
Начны лад жыцця. Усяедны: сілкуецца дажджавымі чарвякамі, слімакамі і іншымі бесхрыбтовымі. Есць грызуноў і птушанят. Залягае ў спячку ў нары з кастрычніка па люты. Барсукі жывуць парамі або вялікімі сем'ямі. Капае ўласныя норы, у якіх можа жыць дзесяцігоддзямі. У норах мноства "пакояў", злучаных калідорамі агульнай працягласцю да 40 метраў. Шырыня ўваходу ў нару - каля 30 см. Нару высцілае падкладкай з травы і моху, якую перыядычна змяняе.

  • Illustration
  • Photos
  • Video