Бібліятэка                   Энцыклапедыя

Казуркі

  • Аблямаваны плывунец
  • Адмірал
  • Аргіопа Брюнніха (павук-аса)
  • Аса звычайная
  • Багамол
  • Бражнік глазчаты
  • Бронзаўка залацістая
  • Бялянка капусная
  • Бярозавы даўганосік, або бярозавая шашолка
  • Бярозавы пядзенік
  • Вадамерка сажалкавая
  • Водны скарпіён
  • Галубянка Ікар
  • Гладыш звычайны
  • Дзедка звычайны
  • Жужаль лясная
  • Жук-алень
  • Жук-мяккацелка
  • Звычайны крыжавік
  • Зялёная надрэўная паламена
  • Каларадскі жук
  • Камар-піскун, або камар звычайны
  • Камары-званцы
  • Канёк лугавы
  • Клоп-салдацік
  • Лімонніца
  • Махаон
  • Меданосная пчала
  • Мурашыны леў
  • Мядзведзіца кайя
  • Няпарны шаўкапрад
  • Паласатая графазома
  • Паўлінава вока
  • Перламутраўка вялікая
  • Прусак лясны
  • Рапейніца
  • Рудая лясная мурашка
  • Скрыпун вялікі асінавы
  • Сляпень бычыны
  • Страказа жоўтая
  • Стрэлка прыгожая
  • Сямікропачная кароўка
  • Хрушч майскі заходні
  • Чарнакрылая лютка
  • Чмель каменны
  • Чорны сасновы вусач
  • Чорны шчаўкун
  • Шэршань
537 illustration

Жук-алень

Lucanus cervus

Апісанне:
Буйны жук з цёмнымі, пурпурна-карычневымі надкрыллямі і рудавата-карычневымі рагамі. Самец лёгка адрозніваецца па ротавы апараце, які складаецца з велізарных сківіц, якія нагадваюць аленевыя рогі. Нягледзячы на страшэнны выгляд, рогі бескарысныя для нанясення укусаў і выкарыстоўваюцца пры бітвах з іншымі самцамі. Лічынкі крэмава-белага колеру, якія нагадваюць па выглядзе тоўстых маршчыністых вусеняў, з рудавата-карычневай галавой і шасцю кароткімі нагамі.

Распаўсюджанне:
Жыве ў шыракалістых лясах, асабліва дубовых. Таксама сустракаецца ў парках, садах, зялёных насаджэннях, на драўняных пнях і паленцах. Распаўсюджаны ў паўднёвай і цэнтральнай Еўропе. Рэдкі від, у Беларусі занесен у Чырвоную кнігу.

Асаблівасці біялогіі:
Працягласць лічынкавай стадыі - 3 - 5 гадоў. Дарослыя асобіны жывуць з мая па жнівень. Самец валодае моцнымі крыламі пад надкрыллямі. Лётае ў змярканні ў пошуках самкі. Выявіўшы самку, самец падымае галаву, шырока раскрывае рогі і ходзіць вакол яе, дэманструючы свае вартасці. Калі ў адной і той жа самцы зацікаўлены два самца, паміж імі адбываецца паядынак з выкарыстаннем рагоў. Пераможца пераварочвае пераможанага на спіну, пасля чаго больш слабы самец адступае . Пасля спарвання, самка адпраўляецца на пошукі вільготнай драўніны, якая гніе, для адкладвання яек. Гнілая драўніна і карані служаць кормам для лічынак. Ці сілкуецца чым-небудзь дарослы жук, дакладна невядома. Частка навукоўцаў лічыць , што жук- алень злізвае сок з дрэў языком, іншыя навукоўцы мяркуюць, што жук пражывае дарослае жыццё без харчавання.

  • Illustration
  • Photos
  • Video