Бібліятэка                   Энцыклапедыя

Сысуны

  • Арэшнікавая соня
  • Барсук
  • Белагруды вожык
  • Буры вушан
  • Буры мядзведзь
  • Высакародны алень
  • Дамовая мыш
  • Дзік
  • Еўрапейская казуля
  • Заяц-бяляк
  • Заяц-русак
  • Звычайная белка
  • Звычайная буразубка
  • Звычайная кутора
  • Звычайная лісіца
  • Зубр
  • Кажан-карлік
  • Каменная куніца
  • Крот
  • Ласка
  • Лясная мыш
  • Мыш-малютка
  • Рачная выдра
  • Рачны бабёр
  • Рудая вячэрніца
  • Рудая палёўка
  • Рысь
  • Садовая соня
  • Чорны тхор
  • Шэры воўк
  • Шэры пацук
522 illustration

Высакародны алень

Cervus elaphus

Апісанне:
Даўжыня каля 2 метраў. Самец буйней самкі. Афарбаванне ў летні перыяд рудавата-карычневы, зімой - шаравата-карычневы. На крупах пляма жаўтлявага колеру. Афарбоўка маленькага аленяці плямістая. У самцоў адрастаюць вялікія рогі, вага якіх можа дасягаць 15 кг. Да канца кожнага шлюбнага сезону рогі скідаюцца, затым вырастаюць яшчэ больш буйныя. Памер і форма рагоў залежаць ад узросту і стану здароўя самца і ў значнай меры вызначаюць статус і ранг самца сярод прадстаўнікоў свайго віду.

Распаўсюджанне:
Жыве ў лісцяных, змешаных і іглічных лясах па ўсёй лясной зоне, а таксама ў парках, на верхавых балотах, у далінах рэк. Распаўсюджаны на ўсёй тэрыторыі Еўропы.

Асаблівасці біялогіі:
Выдатна бегае, скача. Самкі жывуць групамі разам з маладняком. У шлюбны перыяд (перыяд "гону", які доўжыцца з верасня па кастрычнік) паміж самцамі вядзецца барацьба за першынство, якая можа прымаць гвалтоўныя формы. Траваедны. Сілкуецца таксама лісцем, пабегамі дрэў, карой і пладамі.

  • Illustration
  • Photos
  • Video
  • Audio