Бібліятэка                   Энцыклапедыя

Казуркі

  • Аблямаваны плывунец
  • Адмірал
  • Аргіопа Брюнніха (павук-аса)
  • Аса звычайная
  • Багамол
  • Бражнік глазчаты
  • Бронзаўка залацістая
  • Бялянка капусная
  • Бярозавы даўганосік, або бярозавая шашолка
  • Бярозавы пядзенік
  • Вадамерка сажалкавая
  • Водны скарпіён
  • Галубянка Ікар
  • Гладыш звычайны
  • Дзедка звычайны
  • Жужаль лясная
  • Жук-алень
  • Жук-мяккацелка
  • Звычайны крыжавік
  • Зялёная надрэўная паламена
  • Каларадскі жук
  • Камар-піскун, або камар звычайны
  • Камары-званцы
  • Канёк лугавы
  • Клоп-салдацік
  • Лімонніца
  • Махаон
  • Меданосная пчала
  • Мурашыны леў
  • Мядзведзіца кайя
  • Няпарны шаўкапрад
  • Паласатая графазома
  • Паўлінава вока
  • Перламутраўка вялікая
  • Прусак лясны
  • Рапейніца
  • Рудая лясная мурашка
  • Скрыпун вялікі асінавы
  • Сляпень бычыны
  • Страказа жоўтая
  • Стрэлка прыгожая
  • Сямікропачная кароўка
  • Хрушч майскі заходні
  • Чарнакрылая лютка
  • Чмель каменны
  • Чорны сасновы вусач
  • Чорны шчаўкун
  • Шэршань
713 illustration

Чмель каменны

Bombus lapidarius 

Апісанне:
Самкі чмяля маюць памеры 20-23 мм, рабочыя асобіны 12-16 мм і самцы 14-16 мм. Самцы маюць доўгія вусікі. Гэтыя казуркі вельмі цёмныя, амаль чорныя, а канчатак брушка афарбаваны ў ярка-аранжавы, нават пунсовы колер.

Распаўсюджанне:
Жывуць на адкрытых прасторах па ўсёй Еўропе.

Асаблівасці біялогіі:
Гняздо ўладкоўваюць у глебе, падсцілцы, дуплах, часта - пад старымі кучамі камянёў. Гнёзды могуць уключаць да 300 або 400 чмялёў. Лётае з красавіка да верасня. Сілкуюцца нектарам кветкавых раслін.

  • Illustration
  • Photos
  • Video