Бібліятэка                   Энцыклапедыя

Птушкі

  • Белая пліска ці сітаўка
  • Белы бусел
  •  Валавока
  • Вушастая сава
  • Вялікая сініца
  • Вялікі стракаты дзяцел
  • Вясковая ластаўка
  • Гарадская ластаўка
  • Грак
  • Дамавы верабей
  • Даўгахвостая сініца
  • Дрозд-спявун
  • Звычайная авяльга
  • Звычайная берасцянка ці Зябок
  • Звычайная зелянушка
  • Звычайная зязюля
  • Звычайная перапёлка
  • Звычайная пустальга
  • Звычайная рудахвостка
  • Звычайная сіпуха
  • Звычайная сойка
  • Звычайная стрынатка
  • Звычайны грычун
  • Звычайны  кавалік ці глінянка
  • Звычайны канюх
  • Звычайны салавей
  • Звычайны снягір
  • Звычайны таўстадзюб
  • Звычайны шпак
  • Зялёны дзяцел
  • Каўка
  • Крыжанка
  • Леска-чорнагалоўка
  • Лясны голуб
  • Малінаўка
  • Палявы верабей
  • Палявы жаўрук
  • Пячураўка-ценькаўка
  • Сарока
  • Сіняя сініца
  • Сыч-сіпель
  • Удод
  • Чаротніца
  • Чорнагаловы шчыгол
  • Чорны дрозд
  • Чорны свіргуль
  • Шуляк-карагольчык
  • Шызы голуб
  • Шэрая валасяніца
  • Шэрая варона
  • Шэрая кугакаўка
216 illustration

Крыжанка

Anas plathyrynchos

Апісанне:
Адносна буйны від качак, дасягае 55 см у даўжыню. Хвост кароткі, лапы аранжавыя, на крылах - характэрнае вочка цёмна-сіняга колеру з белым апраўленнем. Самка мае паласата карычневую афарбоўку з верхавінай больш цёмнага колеру. Каля вока - характэрная паласа. Дзюба аранжавая, плямістая. Па-за шлюбнага сезону (летам) самец мае такую ж афарбоўку, за выключэннем аднатоннай жоўтай дзюбы. Падчас шлюбнага перыяду галава самца зялёная з металічным адлівам, шыя белая, грудзі карычняватыя, тулава - бледна шэрае.

Распаўсюджанне:
Найбольш вядомы від качак, продак хатняй качкі. Жыве ў водна-балотных угоддзях па ўсёй Еўропе.

Асаблівасці біялогіі:
Гнёзды на зямлі будуе вясной, схаваныя сярод расліннасці. Самка выседжвае яйкі сама. Птушаняты здольны самастойна харчавацца і плыць за маці адразу ж пасля вытрашчання з яйка. Летам крыжанка мяняе махавыя пёры крыла, што азначае няздольнасць лётаць і неабходнасць хавацца ў густой расліннасці на працягу месяца. Зіму праводзяць у вялікіх чародах. Сілкуюцца воднымі бесхрыбтовымі, расліннасцю.

  • Illustration
  • Photos
  • Video
  • Audio